Siirry pääsisältöön

Satakunnan Kansa, 24.9.2019


Ultramaraton juostaan Väinölässä taiteen ja bändisoiton keskellä
Kulttuuri 
24.9.2019 13.39 – PÄIVITETTY 24.9.2019 15.49

Kulttuuri ja urheilu paiskaavat kättä ultrajuoksutapahtumassa Väinölässä lauantaina. T.E.H.D.A.S. ry:n Antti Pedrozo ja ultrajuoksija Juha Souko kertovat, että juoksureitti kulkee joka kierroksella radioaseman kautta. Siellä on tarjolla monenlaista kulttuuria niin yleisön kuin juoksijoiden piristykseksi.
Kulttuuri ja urheilu paiskaavat kättä ultrajuoksutapahtumassa Väinölässä lauantaina. T.E.H.D.A.S. ry:n Antti Pedrozo ja ultrajuoksija Juha Souko kertovat, että juoksureitti kulkee joka kierroksella radioaseman kautta. Siellä on tarjolla monenlaista kulttuuria niin yleisön kuin juoksijoiden piristykseksi.VEERA KORHONEN
Sini KuvajaPori

Ultrajuoksutapahtuma Porin Väinölässä on paisunut kulttuuritapahtumaksi, jossa on mukana bändejä, taidetta ja lastenohjelmaa. Juha Souko Porin Väinölästä ideoi Väinölän lyhytaaltoasemalle ja pururadalle ultrajuoksutapahtuman, jossa kierretään pururataa 80 kilometrin matka. Souko haaveili jo kesällä, että saisi radioaseman taideväen innostumaan mukaan 12 tunnin juoksutapahtumaan.
Souko otti yhteyttä lyhytaaltoasemalla toimivaan T.E.H.D.A.S. ry:hyn, ja taidekollektiivi lähti innolla mukaan. Nyt juoksijoita siivittää matkalla kahdeksan bändiä, juoksu kulkee veistosten ohi, ja esille tulee myös lisää taidetta.
– Yleisö, joka tänne tulee, saa katsella juoksutunnelmaa ja kärsimystä, ja juoksijat saavat fiilistä kulttuuriannista, Juha Souko ja T.E.H.D.A.S. ry:n Antti Pedrozo sanovat.
Bändit soittavat sään salliessa sekä ulko- että sisätiloissa. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Sampolan Pelimannit, jazzia ja elektronista musiikkia erikoisilla soittimilla esittävä Verde ja funk-rap-kokoonpano Reiät.
Pedrozo puhuu siitä, miten harvoin urheilu ja kulttuuri kohtaavat.
– Ajatus niiden yhdistämisestä on hieno, mutta on tosi vaikea miettiä, miten se tapahtuisi. Voisihan sitä tehdä jonkinlaisia kilpailuita, joissa laitetaan vaikka pensseli käteen ja maalataan. Tässä nyt kokeillaan tätä yhteistyökuviota, Pedrozo sanoo.
Urheilun ja kulttuurin yhteistapahtuman eteen tekee töitä suuri joukko. Tässä heistä muutama: edessä idean isä Juha Souko ja Antti Pedrozo, taustalla vasemmalla Iida Nikitin ja Heikki Hautala, taustalla oikealla Juuso Leppälä ja Juhani Viander.
Urheilun ja kulttuurin yhteistapahtuman eteen tekee töitä suuri joukko. Tässä heistä muutama: edessä idean isä Juha Souko ja Antti Pedrozo, taustalla vasemmalla Iida Nikitin ja Heikki Hautala, taustalla oikealla Juuso Leppälä ja Juhani Viander.VEERA KORHONEN
T.E.H.D.A.S. ry:n Iida Nikitiniä kiinnostaa, miten lyhytaaltoaseman aluetta voidaan hyödyntää eri tavoin. Urheilutapahtumien lisäksi sitä voisi käyttää esimerkiksi luontoaiheisissa tapahtumissa.
– Täällä voi tutkia ekologiaa, sillä tämä on vihreä saari lähiöiden keskellä. Luonnon tutkimiseenkin voi liittyä liikuntaa, Nikitin sanoo.
Lyhytaaltoaseman sisätiloissa on esillä videotaidetta, osa musiikkiesityksistä ja Mika Taanilan ultarjuoksuaiheinen dokumentti Six Day Run. Alueella on lapsille aarteenetsintää veistospuistossa ja keppihevosesterata.
Mukaan ultrajuoksutapahtumaan on ilmoittautunut myös ryhmiä, jotka jakavat 80 kilometrin juoksun osuuksiin ryhmälleen.
Yleisöä kuljettaa alueelle Kulttuuribussi, joka suuntaa keskustan vanhalta linja-autoasemalta Itä-Porin alueelle. Radioasema on yksi bussin pysäkeistä.
Sama bussi vie Itä-Porin kierroksellaan yleisöä myös Reima ja Raili Pietilän suunnittelemaan päiväkoti Taikurinhattuun, jonka sisätiloissa järjestetään päivän aikana kolme yleisökierrosta (klo 10.45, 11.45 ja 12.45).
Ultramaraton juhlistaa 80-vuotiasta Porin lyhytaaltoasemaa, joka alun perin rakennettiin Helsingissä pidettäväksi aiottujen vuoden 1940 kesäolympialaisten radiolähetyksiä varten. Olympialaiset jäivät sodan takia pitämättä, ja lyhytaaltoasemalta lähetettiin ensimmäiseksi Valtion tiedotuslaitoksen propagandalähetyksiä.
1950-luvulla Porista suunnattiin lyhytaaltolähetyksinä Yleisradion ohjelmia ja Ulkoministeriön katsauksia Eurooppaan sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Niitä kuuntelivat muun muassa suomalaiset siirtolaiset ja merimiehet.
Katso Yleisradion vanha uutisfilmi Porin lyhytaaltoasemasta